Σχετικά με εμένα

Βουλτσίδου Κατερίνα

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Κατερίνα Βουλτσίδου

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια 

Είμαι η Βουλτσίδου Κατερίνα. Κατέχω πτυχίο ψυχολογίας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Παρακολούθησα το τετραετές πρόγραμμα στη Γνωστική Συμπεριφορική θεραπεία στην Ελληνική Εταιρεία Έρευνας της Συμπεριφοράς και έχω αναλάβει περιστατικά στο Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο ‘’Στήριξης’’

Έχω Μεταπτυχιακό στην Κλινική και Κοινοτική Ψυχολογία από το  University of East London.

Είμαι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς, του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και πιστοποιημένη Γνωστική Συμπεριφορική ψυχοθεραπεύτρια με αριθμό πιστοποίησης CBT18-112. Στα πλαίσια της φοίτησης μου στο πανεπιστήμιο είχα επαφή με την Ομάδα Αυτοβοήθειας των Ανωνύμων Αλκοολικών. Έκανα πρακτική άσκηση στην Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων ΄΄ΆΡΣΙΣ΄΄, Υπηρεσία Υποστήριξης Ευπαθών Ομάδων. Έχω εργαστεί ως ψυχολόγος στο δήμο Λαγκαδά στα πλαίσια ‘’Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα’’.

Έχω ιδιωτικό γραφείο στην οδό Εγνατία 6, στη Θεσσαλονίκη, και έχω ασχοληθεί με την αντιμετώπιση πλήθους παθήσεων, όπως αγχώδεις διαταραχές, κρίσεις πανικού, διαταραχές ύπνου, φοβίες, ψυχαναγκασμοί, κατάθλιψη, διατροφικά προβλήματα, εξαρτήσεις, απώλεια, διαζύγιο, προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Η προσέγγιση μου

Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία

Η Γνωστική Συμπεριφορική θεραπεία υποστηρίζει ότι τα προβλήματα μας προέρχονται όχι από τις αντικειμενικές καταστάσεις γύρω μας αλλά από τον τρόπο που εμείς τις κατανοούμε, τις ερμηνεύουμε και στη συνέχεια αντιδρούμε πάνω σε αυτές. Οι σκέψεις είναι αυτές που επηρεάζουν τη συναισθηματική μας κατάσταση και μας οδηγούν σε συγκεκριμένες συμπεριφορές. Πολλές σκέψεις που κάνουμε μπορεί να μας δημιουργούνε προβλήματα στη ζωή μας, δυσφορία, δεν μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας, με τους γύρω μας, αλλά να τις κάνουμε γιατί θεωρούμε ότι είναι ‘’απόλυτες αλήθειες’’ που δεν σηκώνουν αμφισβήτηση. Δημιουργήθηκαν από τα βιώματα μας, από την παιδική μας ηλικία, από τις εμπειρίες που είχαμε στη ζωή μας. Όταν αρχίζουμε να σκεφτόμαστε με τρόπους πιο λειτουργικούς για εμάς, αρχίζουμε να αισθανόμαστε διαφορετικά, να συμπεριφερόμαστε διαφορετικά και κατά συνέπεια να αποκτούμε καινούριες εμπειρίες στη ζωή μας.

Μπορούμε να παρομοιάσουμε την σκέψη με ένα δέντρο που έχει τα φύλλα, τον κορμό και την ρίζα. Τα φύλλα είναι οι σκέψεις που είναι πιο συνειδητές σε μας και πιο ελεγχόμενες, ο κορμός είναι οι πιο βαθιές σκέψεις μας και η ρίζα του δέντρου είναι οι σκέψεις που δημιουργήθηκαν κυρίως από την παιδική μας ηλικία, από τα βιώματα μας και δεν της γνωρίζουμε αλλά αυτές μας κατευθύνουν.

Εκπαίδευση:

 • Πτυχίο Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
 • Μεταπτυχιακό στην Κλινική και Κοινοτική Ψυχολογία, University of East London.
 • Εξειδίκευση στη Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία. Συμμετοχή στο Τετραετές πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Γνωστικοσυμπεριφορική ψυχοθεραπεία, Ελληνική Εταιρία Έρευνας της Συμπεριφοράς.

Επαγγελματική Εμπειρία:

 • Ιδιωτικό γραφείο, Θεσσαλονίκη.
 • Ψυχολόγος, πλαίσιο ”Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα”, Δήμος Λαγκαδά.
 • Ανάληψη περιστατικών, Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο ”Στήριξης”.
 • Επαφή με την Ομάδα Αυτοβοήθειας των Ανωνύμων Αλκοολικών

Μέλος Συλλόγων

 • Ελληνική Εταιρεία Έρευνας της Συμπεριφοράς
 • Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων

Συμμετοχή σε Συνέδρια:

 • Σύγχρονες εξελίξεις στη Ψυχολογία της Υγείας.
 • Θεραπεία Σχημάτων για την Οριακή Διαταραχή  Προσωπικότητας.
 • Αντιμετώπιση της αντίστασης και ενίσχυση της θεραπευτικής συμμαχίας στη Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία.
 • Η έννοια της χαμηλής αυτοεκτίμησης  – Γνωστικές Συμπεριφορικές παρεμβάσεις για την αξιολόγηση και βελτίωση της.