Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται ‘’είναι κάτι δύσκολο για μένα, δεν θα τα καταφέρω..’’

Μια ιστορία μου έρχεται στο μυαλό από το βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι ”να σου πω μια ιστορία”, τον αλυσοδεμένο ελέφαντα. Μέσα από αυτή την ιστορία καταλαβαίνουμε το λόγο που νοιώθουμε ότι πολλά πράγματα παρόλο που μας δυσκολεύουν τη ζωή και δεν μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά μας είναι τόσο δύσκολο να τα αλλάξουμε.
Η ιστορία μας μιλάει για τον ελέφαντα πού όλοι λίγο πολύ όταν ήμασταν μικροί έχουμε δει στο τσίρκο. Μετά από κάθε παράσταση το δένουν με μία μικρή αλυσίδα που με βάση τις πραγματικές του δυνάμεις θα μπορούσε πολύ εύκολα να τη σπάσει.
Ο ελέφαντας του τσίρκου παρόλα αυτά όμως δεν το σκάει γιατί τον έδεναν με μία παρόμοια αλυσίδα από τότε που ήταν πολύ, πολύ μικρός. 
Σίγουρα όταν ήταν μικρός θα προσπάθησε και θα ξαναπροσπάθησε να ελευθερωθεί αλλά δεν είχε δύναμη τότε.  
Ώσπου μια μέρα υποτάχθηκε στην μοίρα του..
 
 
Έτσι όπως και ο ελέφαντας της ιστορίας μας, παραμένουμε δεμένοι με τις δικές μας αλυσίδες που δημιουργήθηκαν από τα βιώματα μας και από τις παιδικές μας εμπειρίες όταν ήμασταν σε μια πολύ τρυφερή ηλικία. Όταν ήμασταν ευάλωτοι. Σε μια ηλικία που τότε ανακαλύπταμε τον κόσμο. Αυτά τα βιώματα μας μπορεί να παίξανε τόσο καθοριστικό ρόλο στην παιδική ευαίσθητη ψυχή μας που μας κάνανε να χάσουμε την εμπιστοσύνη μας προς εμάς, προς τις πραγματικές μας δυνάμεις…

Όταν ήμασταν παιδιά είχαμε όνειρα, επιθυμίες, όρεξη για ζωή. Φανταζόμασταν πώς θα θέλαμε να είναι η ζωή μας όταν θα ήμασταν μεγάλοι.. Σκεφτόμασταν ότι θα κάναμε αυτά που επιθυμούσαμε. Ας αναλογιστούμε εάν χρειάζεται να μας κοπούν αυτά τα όνειρα επειδή κάποιοι ‘’σημαντικοί άλλοι’’ για εμάς στην παιδική μας ηλικία δεν πιστέψανε πραγματικά σε μας…


Να θυμάσαι ότι ‘’θα καταφέρεις’’ αυτά που θέλεις αρκεί να το πιστέψεις πραγματικά αυτό..
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Βουλτσίδου Κατερίνα