Πολλοί μπορεί να αναρωτιόμαστε στο γιατί επιλέγουμε συντρόφους στη ζωή μας που δεν μας οδηγούν στην ευτυχία. Που δεν μας φέρονται καλά, που έχουνε εκρήξεις θυμού, που είναι επικριτικοί μαζί μας, που μας δημιουργούν ενοχές και μας κάνουν να μην νοιώθουμε καλά με τον εαυτό μας. Άνθρωποι που μας διαιωνίζουν σε ένα μόνιμο αίσθημα δυστυχίας και ανασφάλειας. Τι συμβαίνει και δεν επιλέγουμε τον σωστό σύντροφο για εμάς;

 
Μόνιμα ερωτήματα μπορεί να πλανούνται στη ζωή μας όταν συμβαίνει αυτό :‘’Τι συμβαίνει και επαναλαμβάνω στη ζωή μου ένα ίδιο μοτίβο σχέσεων’’, ‘’Τι κάνω λάθος;’’, ‘’Γιατί μου δημιουργούν έλξη πάντα τα λάθος άτομα;’’, ‘’Ποιος είναι ο λόγος που μένω σε σχέσεις που δεν νοιώθω καλά και ευτυχισμένος;’’
Τα συναισθήματα που μπορεί να μας προκαλέσουν τέτοιου είδους σχέσεις είναι θλίψη, απελπισία, πόνο, θυμό, εγκλωβισμό, αδιέξοδο, μοναξιά.
 


Ένα ερώτημα που πιθανόν μπορεί να γεννιέται  είναι εάν αυτό άραγε είναι τυχαίο;
 
 
Ποιοι θα μπορούσανε να είναι οι λόγοι που να με κάνουν να εμποδίζω ασυνείδητα μέσα μου αυτό που μπορεί πραγματικά να επιθυμώ;
Εάν έχουμε βιώσει απόρριψη, αδιαφορία, ελεγκτικότητα, επικριτική στάση από κάποιον σημαντικό άλλον για εμάς, επιλέγουμε ασυνείδητα ένα άτομο το οποίο μπορεί να έχει κοινά χαρακτηριστικά με το οικείο μας πρότυπο που όμως μέσα μας βαθιά επιθυμούμε να ‘’αλλάξουμε την ιστορία’’ και να πάρουμε από αυτό το άτομο ότι δεν πήραμε από τον ‘’σημαντικό άλλον’’ για εμάς.
 
Μπορεί στο παρελθόν να έχουμε πληγωθεί από μία σχέση, να έχουμε απογοητευτεί, να δεθήκαμε συναισθηματικά με κάποιον και αυτός να μην μας φέρθηκε καλά. Και αυτό να μας οδήγησε στο να χάσουμε την εμπιστοσύνη μας. Και έτσι ασυνείδητα δεσμευόμαστε συναισθηματικά με ανθρώπους που είναι πιο συναισθηματικά αποστασιοποιημένοι και λιγότερο δοτικοί και άρα δεν απειλείται μέσα μας ο φόβος το να μας πλησιάσουν και να μας πληγώσουν.
 
Κάποιος άλλος λόγος θα μπορούνε να είναι επειδή μέσα μας δεν έχουμε χτίσει μια υγιή αυτοεκτίμηση. Να νοιώθουμε ότι ‘’μας αξίζει’’ μια τέτοια συμπεριφορά επειδή στο παρελθόν μπορεί να την έχουμε εισπράξει.
 
Ίσως νοιώθουμε ότι η αγάπη μας αρκεί για να βοηθήσει τον άνθρωπο μας να αλλάξει. Όμως δικαιολογώντας συνεχώς καταστάσεις και συμπεριφορές του στο τέλος του δίνουμε το δικαίωμα να επαναλαμβάνει άσχημες συμπεριφορές προς εμάς.
 
Τι μπορώ να κάνωεάν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο και είμαι πάντα με συντρόφους που δεν είναι πραγματικά κατάλληλοι για μένα;
 
Δουλεύοντας την αυτοεκτίμηση μας καταλαβαίνουμε ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μην μας φέρεται καλά.
 
Να ψάξουμε τους βαθύτερους λόγους που νοιώθουμε έλξη. Εάν υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά στους συντρόφους που είχαμε μέχρι τώρα στη ζωή μας.
 
Σημαντικό είναι να παρατηρήσουμε τη σχέση μας με τα μάτια ενός εξωτερικού παρατηρητή.

Μπορεί να  εγκλωβιζόμαστε σε λάθος επιλογή συντρόφου επειδή υπάρχει μέσα μας ο φόβος ότι εάν χωρίσουμε μπορεί να  μείνουμε μόνοι μας.
 
Κανείς δεν μπορεί πραγματικά να μας πληγώσει εάν δεν του δώσουμε το περιθώριο και τη δύναμη να το κάνει.
 
Ψάξε τους βαθύτερους λόγους που σε οδηγούν να δίνεις τη δύναμη σε κάποιον να σε πληγώσει και απελευθερώσου από αυτήν.. Ανακαλύπτοντας τον εαυτό σου θα ανακαλύψεις αυτό που σε κάνει πραγματικά ευτυχισμένο..
 
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Βουλτσίδου Κατερίνα
euro