Πόσο σημαντικό είναι άραγε να μην κλονιστεί το αίσθημα της εσωτερικής ασφάλειας μέσα μας;

Από όταν είμαστε παιδιά χρειάζεται να υπάρχει το αίσθημα της ασφάλειας. Είναι σημαντικό να ζούμε σε ένα σταθερό δομημένο οριοθετημένο περιβάλλον που θα είναι εκεί για εμάς όταν το χρειαζόμαστε αλλά παράλληλα θα μας αφήνει και την ελευθερία να εξερευνήσουμε τον κόσμο. Όταν το περιβάλλον μας είναι ασταθή, υπάρχουν πολύ αυστηρά ή πολύ χαλαρά όρια, νοιώθουμε ότι οι γύρω μας είναι επικριτικοί ή έχουνε απρόβλεπτη συμπεριφορά προς εμάς, εάν βιώνουμε ένταση ή εάν μας συμβούν στη ζωή μας κάποια τραυματικά γεγονότα όπως μία απώλεια ενός αγαπημένου μας προσώπου ή κάποια άλλα τραυματικά για εμάς συμβάντα, όλα αυτά θα μπορούσαν να σταθούν αφορμή ώστε να μας οδηγήσουν στο να νοιώθουμε ένα χάος μέσα μας και μια εσωτερική ανασφάλεια που μετέπειτα όλο αυτό που αισθανόμαστε μπορεί να το μεταφέρουμε και στην ενήλικη ζωή μας.

Πολλές φορές όταν μέσα μας πηγάζει το αίσθημα της συναισθηματικής ανασφάλειας τότε εμπειρίες και βιώματα από το παρελθόν μας προβάλλονται στο παρόν μας. Είτε μέσα από το να κάνουμε λανθασμένες επιλογές στη ζωή μας ή να επαναλαμβάνονται οικείες προς εμάς καταστάσεις.

Σε ένα βαθμό όλοι οι άνθρωποι μπορεί να έχουμε τις ανασφάλειες μας. Πότε αρχίζουν να γίνονται εμπόδιο για την ίδια μας την ζωή; Όταν μας είναι δύσκολο να διαχειριστούμε καταστάσεις, μας προκαλούν έντονο άγχος και μεγάλη δυσκολία στην καθημερινότητα της ζωής μας.  Όταν μέσα μας υπάρχει το αίσθημα του φόβου και της συναισθηματικής σύγχυσης.

Μερικά σημάδια ότι είναι κλονισμένη η εσωτερική ασφάλεια μέσα μας είναι το έντονο άγχος, θυμό, θλίψη, πίεση, αναστάτωση, πανικός, το να νοιώθουμε μέσα μας ψυχική δυσφορία.

Μπορεί να αισθανόμαστε συνεχώς αγχωμένοι, σε απόγνωση, να έχουμε μια έντονη συνεχή σωματική και ψυχική κούραση, να μην εμπιστευόμαστε και να είμαστε καχύποπτοι προς τους άλλους γύρω μας.

Όταν μας δημιουργείται η ανάγκη να προσκολληθούμε σε άλλους ανθρώπους γύρω μας ή είμαστε πιο επιρρεπής να δημιουργήσουμε μαζί τους σχέση εξάρτησης.

Επιπλέον μπορεί πιθανόν να υπάρχει μέσα μας φόβος να μην οι άλλοι δεν μας αποδεχθούν και μας απορρίψουν.

Να νοιώθουμε ότι οι άλλοι ανά πάσα στιγμή θα γίνουν επικριτικοί προς εμάς, θα μας σχολιάσουν αρνητικά. Να είναι ανεπτυγμένο έντονα το ενοχικό μας κομμάτι ή να έχει επηρεαστεί η αυτοεκτίμηση μας και να έχει γίνει πιο ευάλωτη και εύθραυστη σε εξωτερικούς παράγοντες.

Κρίσεις πανικού, ψυχοσωματικά συμπτώματα, κατάθλιψη, ψυχαναγκαστικές επανειλημμένες σκέψεις μπορεί να είναι σημάδια που μας προειδοποιούν ότι χρειάζεται να κοιτάξουμε μέσα μας..

Χρειάζεται να βρούμε τι είναι αυτό που μας δημιουργεί το αίσθημα της μη συναισθηματικής  σταθερότητας και ανασφάλειας. Και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από το να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, να ψάξουμε και να ανακαλύψουμε βαθύτερες πτυχές του εαυτού μας και τότε θα μπορέσουμε να χτίσουμε την δική μας εσωτερική ασφάλεια. Να δώσουμε σημασία στον εσωτερικό μας εαυτό, να γνωρίσουμε  τα ευαίσθητα ευάλωτα κομμάτια μας και αυτό θα μας βοηθήσει να διαχειριζόμαστε καλύτερα τη ζωή μας, τις καταστάσεις γύρω μας και τις σχέσεις μας με τους άλλους.

Ο δρόμος στο να δημιουργήσουμε την δική μας εσωτερική ασφάλεια δεν είναι εύκολος, θέλει χρόνο και δική μας προσπάθεια όμως η ανταμοιβή που θα πάρουμε θα είναι να είμαστε σε μία αρμονία και ισορροπία  με τη ζωή μας χωρίς να υπάρχει μέσα μας ο φόβος, η ανησυχία. Θα μπορούσε να μας βοηθήσει να νοιώθουμε ότι πατάμε γερά στα πόδια μας και να αισθανόμαστε σιγουριά με τον εαυτό μας.

Την ανασφάλεια δεν χρειάζεται να την βλέπουμε ως κάτι αρνητικό αλλά ίσως ως  κίνητρο που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως δική μας πυξίδα που θα μας οδηγήσει στο δικό μας ταξίδι κατανόησης, αυτοβελτίωσης και αποδοχής του εαυτού μας που αυτό θα μας φέρει την σταθερότητα, την ηρεμία, την ισορροπία μέσα μας.

Ζούμε σε ένα κόσμο που υπάρχουν ήδη καθημερινά πολλοί εξωτερικοί παράγοντες που μας πυροδοτούν την αβεβαιότητα και τον φόβο. Ίσως για αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει μέσα μας συναισθηματική σταθερότητα που αυτή θα μας βοηθήσει να μην κλονιστεί η εσωτερική ασφάλεια μέσα μας. Ή εάν νοιώθουμε ότι δεν υπάρχει να ψάξουμε να την βρούμε. Ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε τα δικά μας ισχυρά θεμέλια..

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Βουλτσίδου Κατερίνα