‘’Συναίσθημα’’ μια λέξη με πολλά νοήματα για τον καθένα από εμάς..

Όταν ένα συναίσθημα είναι ευχάριστο είναι και εύκολα διαχειρίσιμο.
Τι συμβαίνει όμως με τα συναισθήματα τα οποία είναι δύσκολα; Ποιος από εμάς δεν έχει νοιώσει θυμό, θλίψη, ζήλια στη ζωή του; Τα δείχνουμε το ίδιο εύκολα ή προσπαθούμε να τα κρύψουμε;     

Δεν είναι ασυνήθιστο οι άνθρωποι να κρύβουν αυτά που νοιώθουν για να φαίνονται πιο ήρεμοι και χαρούμενοι. Φοβούνται να δείξουν προς τους άλλους θυμό, ζήλια, θλίψη. Το ερώτημα είναι γιατί συμβαίνει αυτό. Η απάντηση είναι ότι μπορεί να υπάρχει μέσα τους ο φόβος μήπως οι άλλοι τους απορρίψουν. Ίσως η αίσθηση ότι εάν βγούνε προς τα έξω θα πάψουν να είναι ελεγχόμενα και διαχειρίσιμα για τους ίδιους .

Όμως πόσο βοηθητικό είναι στο τέλος για εμάς και για την δική μας ισορροπία όταν γίνεται αυτό; Πόσο μπορεί ένας άνθρωπος να αντέξει να κρατάει βαθιά μέσα του αυτά που νοιώθει; Ισχύουν τελικά αυτοί οι φόβοι που μπορεί να έχουμε;

Η αλήθεια είναι ότι εάν βγουν προς τα έξω, όχι μόνο δεν θα μας κατευθύνουν αλλά θα είναι και πιο ελεγχόμενα.  
Το να τα αναγνωρίσουμε και να τα εκφράσουμε θα μας βοηθούσε στο να νοιώσουμε καλύτερα.

Επιπλέον το να μοιραστούμε αυτά που αισθανόμαστε με κάποιον φίλο μας που εμπιστευόμαστε πιθανόν θα βοηθούσε στο να νοιώσουμε ότι ερχόμαστε πιο κοντά του.

Χρειάζεται να τα πλησιάσουμε γιατί όταν τα βιώνουμε σημαίνει ότι κάτι έχουν να μας πουν..
Να καταλάβουμε ότι όλα τα συναισθήματα είναι ανθρώπινα.

Ακόμα και ένα βρέφος όταν γεννιέται νοιώθει χαρά, έκπληξη, ζήλια, φόβο, θυμό, λύπη. Γεννιόμαστε με αυτά τα συναισθήματα και είναι απόλυτα φυσικό να υπάρχουν μέσα μας.

Όταν τα εκφράσουμε και πραγματικά τα ακούσουμε τι θέλουν να μας πουν θα μπορέσουν να κατευνάσουν πραγματικά μέσα μας..

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Βουλτσίδου Κατερίνα                              

euro