Πολλοί γύρω μας την περίοδο του καλοκαιριού σκέφτονται ‘’τι κάνω λάθος’’, ‘’δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί υπάρχουν τόσα ζευγάρια γύρω μου και εγώ εξακολουθώ και μένω μόνος μου’’.

Πιθανόν μπορεί για όλους όσους σκέφτονται έτσι η περίοδος του καλοκαιριού και οι διακοπές να είναι ένα γιατί.., ένας απολογισμός της χρονιάς και στο τέλος μια να είναι η κυρίαρχη σκέψη ‘’πάλι μόνος είμαι και αυτό το καλοκαίρι!’’.

Τι χρειάζεται να κάνουμε εάν μας συμβαίνει αυτό και μας κατακλύζει ένα πλήθος αρνητικών και απαισιόδοξων σκέψεων;

Καταρχήν χρειάζεται να σκεφτόμαστε πιο θετικά και αισιόδοξα γιατί αυτό που πιστεύουμε αυτό έλκουμε. Για παράδειγμα εάν εγώ πιστεύω ότι δεν είμαι πολύ ελκυστικό σαν άτομο επειδή έχω αυτό το χαρακτηριστικό στην εμφάνιση ή στο χαρακτήρα μου και θα με απορρίψουν στο τέλος γίνεται αυτό το οποίο πιστεύω για μένα. Η εάν σκέφτομαι συνέχεια ότι είναι πολύ δύσκολο να βρω σύντροφο  στο τέλος θα γίνει.

Επιπλέον χρειάζεται να αναρωτηθούμε αυτό που ψάχνουμε σε ένα πιθανό σύντροφο. Μήπως έχω πολύ υψηλά στάνταρ και ψάχνω κάτι μη ρεαλιστικό; Mήπως αναλύω και κοιτάω πολύ τις λεπτομέρειες; Mήπως έχω συνηθίσει σε μία κατάσταση που παρόλο που δεν μου αρέσει έχει γίνει για μένα τρόπος ζωής;  Πιστεύω αρκετά στον εαυτό μου;

Υπάρχει φυσικά και η περίπτωση να μην συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω.. Τότε πιθανόν χρειάζεται να ξανά επαναπροσδιορίσουμε πράγματα. Να δούμε πιθανόν τις προτεραιότητες που θέτουμε στη ζωή μας. Μήπως χρειάζεται να διευρύνω τον κύκλο μου; Να ξεκινήσω μια νέα δραστηριότητα που θα μου δώσει την ευκαιρία να γνωρίσω καινούρια άτομα;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το καλοκαίρι είναι μια εποχή μαγική με ή χωρίς σύντροφο. Μια εποχή που ξεφεύγεις από τους έντονους και πιεστικούς ρυθμούς. Είναι μια περίοδος ξεγνοιασιάς, χαλάρωσης, χαράς..

Αυτό που χρειάζεται είναι να ψάξουμε την αίτια και τότε όλα ως δια μαγείας πιθανόν μπορεί να αλλάξουν…

Και που ξέρουμε τότε μπορεί και αυτό το καλοκαίρι να βρούμε αυτό που πραγματικά θέλουμε στη ζωή μας….

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Βουλτσίδου Κατερίνα