Σε κάποιες φάσεις της ζωής μας μπορεί να μην νοιώθουμε τόσο καλά με τον εαυτό μας , να είναι πιο ευάλωτη η αυτοπεποίθηση μας , να μπαίνουμε σε διαδικασία σύγκρισης με κάποιους που μπορεί στα μάτια μας να θεωρούνται πρότυπα ή να περνάμε κάποιες κρίσεις αυτοαμφισβήτησης. Πολλές φορές αυτές οι κρίσεις μπορεί να είναι και ένας τρόπος στο να επαναπροσανατολίσουμε τη ζωή μας , τις προτεραιότητες μας.

Πότε αρχίζει να γίνεται δυσλειτουργικό προς εμάς;

 Όταν υπάρχει ένα μόνιμο αίσθημα ότι υστερώ από τους άλλους και οι άλλοι είναι καλύτεροι και ότι ‘’δεν μπορώ να τα καταφέρω’’.

Οι σκέψεις τότε περιστρέφονται συνεχώς στις αδυναμίες μας και στα πιο ευάλωτα σημεία  και δεν βλέπουμε τον εαυτό μας σφαιρικά , όλες τις πλευρές του.

Θλίψη, ανασφάλεια, φόβο, άγχος, ενοχή είναι μερικά από τα συναισθήματα που μπορεί να νοιώθει ένας άνθρωπος που δεν πιστεύει στον εαυτό του.

Ποιοι θα μπορούσανε να είναι οι λόγοι που μας οδηγούν να μην πιστεύουμε στον εαυτό μας και στις δυνατότητες μας;

Συνήθως η ρίζα βρίσκεται στην παιδική ηλικία και έχει παγιωθεί  μέσα από το πέρασμα του χρόνου.

Όταν ένα παιδί βιώνει μια αυστηρή, επικριτική συμπεριφορά, υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για αυτό, μπαίνει από τους άλλους σε μια διαρκή σύγκριση των δυνατότητων του και απορροφάει μέσα του  το μήνυμα ότι οι άλλοι είναι πιο καλοί και τα καταφέρνουν καλύτερα.

Επιπλέον ένα παιδί που δεν πιστεύει στον εαυτό του είναι πιο εύκολο να εισπράξει μια άσχημη συμπεριφορά από συνομηλίκους του και να μην αντιδράσει σε αυτή.

Και με τον πέρασμα του χρόνου να λειτουργεί με τρόπο που στο τέλος θα επαληθεύεται το αίσθημα ότι ‘’δεν τα καταφέρνω’’ και ‘’οι άλλοι είναι καλύτεροι από μένα’’.


Προσπαθώντας  να γνωρίσουμε, να πιστέψουμε στον εαυτό μας,  θα δούμε  ότι μπορεί να βρούμε μέσα μας  πλευρές και πτυχές που μπορεί ποτέ να μην βγήκανε στην επιφάνεια..

Εάν  σκεφτούμε καθένας μας έχει τις δικές του ξεχωριστές πλευρές και στην πραγματικότητα δεν υπάρχει σημείο σύγκρισης ανάμεσα στους ανθρώπους και ο καθένας μας είναι διαφορετικός με τα δικά του μοναδικά κομμάτια.

Ένα παιδί που δεν πίστεψε στον εαυτό του είναι επειδή δεν πιστέψε κάποιος σε αυτό. Ποτέ δεν είναι αργά να πιστέψουμε στον εαυτό μας και στις δυνάμεις μας..

Χρειάζεται να θυμόμαστε ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μας κάνει να αισθάνομαστε άσχημα και ότι μόνο εμείς μπορούμε  να το αλλάξουμε αυτό…

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Βουλτσίδου Κατερίνα