Μέσα σε κάθε άνθρωπο κυριαρχούν κάποιες πλευρές του εαυτού του.

Σε πολλούς ανθρώπους κυριαρχεί ή υπάρχει έντονα η τελειομανής πλευρά.

Τι θα μπορούσε να μας έλεγε κάποιος όπου μέσα του υπάρχει μια πιο τελειομανή πλευρά;

‘’Πρέπει πάντα να είμαι καλός σε αυτό που κάνω αλλιώς για μένα είναι αποτυχία. Είναι σαν να λειτουργώ σε όρους ‘’Όλα ή Τίποτα’’. Όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλω αυτό με αποσυντονίζει, μου δημιουργεί εσωτερική ανασφάλεια γιατί υπάρχει η επιθυμία μου να τα ελέγχω όλα.. Η ζωή μου να είναι προγραμματισμένη, σε κουτάκια..  Μου είναι δύσκολο να ηρεμήσω, να απολαύσω τη στιγμή, πάντα νοιώθω ότι ‘’κάτι πρέπει να κάνω’’ και να είμαι σε μια διαρκή υπερένταση. Υπάρχει μέσα μου διαρκώς το κάτι παραπάνω που πρέπει να προσπαθώ για αυτό.. Είμαι πολύ αυστηρός με τον εαυτό μου ή δεν το συγχωρώ εύκολα μέσα μου εάν κάνω κάποιο λάθος.’’

Η τελειομανία οδηγεί σε μια υπερπροσπάθεια στο να θέλουμε να τα κάνουμε όλα τέλεια για να μπορέσει με αυτό τον τρόπο να διατηρηθεί μια πιο εύθραυστη αυτοπεποίθηση.

Αλλιώς όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα θέλουμε, όταν αλλάξουν οι καταστάσεις, οι συνθήκες που είναι φυσικό να συμβεί αυτό γιατί τα πράγματα δεν μπορούνε να πηγαίνουν πάντα όπως τα έχουμε υπολογίσει  έντονο άγχος, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστούν.

Επίσης να οδηγήσει σε αποφυγή καταστάσεων όταν δεν νοιώθουμε σίγουροι. Και με τον καιρό η αποφυγή μπορεί να γίνει μια μαθημένη συμπεριφορά εφόσον θα έχει αποκτήσει άλλη διάσταση.

Χρειάζεται να ψάξουμε μέσα μας να δούμε εάν απλά προσπαθούμε για ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και βάζουμε στόχους που θέλουμε να υλοποιήσουμε ή εάν επιδιώκουμε ένα τέλειο αποτέλεσμα.

Το τίμημα της τελειομανίας είναι ποτέ να μην ήμαστε ευχαριστημένοι γιατί πάντα θα υπάρχει το ‘’κάτι παραπάνω’’.

Η πραγματική ευτυχία είναι όταν στοχεύουμε στην προσωπική ολοκλήρωση και όχι στην τελειότητα. Αυτό θα οδηγήσει  να βρούμε το πραγματικό λιμάνι μέσα μας που θα μας προσφέρει ασφάλεια, ηρεμία, γαλήνη και θα μας βοηθήσει να είμαστε ελεύθερα ο εαυτός μας..

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Βουλτσίδου Κατερίνα