Η αγάπη είναι ένα συναίσθημα που χαρακτηρίζεται από ανιδιοτελές ενδιαφέρον, έντονη στοργή, φιλική διάθεση και αγνές προθέσεις προς κάποιο άλλο άτομο.

Η αξία της πολύτιμη για τη ζωή μας, για την ευτυχία μας.

Χρειάζεται να αναρωτηθούμε πόσο σημαντικό είναι ένα παιδί να του δείξουμε αγάπη για να μπορεί μετά ως ενήλικας να νοιώσει ασφάλεια και εμπιστοσύνη για τον κόσμο.

Είναι εκπληκτικό το πόσο μπορεί να επηρεάσει θετικά τη ψυχική μας υγεία. Και ας μην ξεχνάμε ότι η ψυχική μας υγεία μπορεί να είναι το λίπασμα ή το αργό δηλητήριο και για τη σωματική μας υγεία. Mπορεί να πάρει πολλές μορφές. Μπορεί να είναι αγάπη για τη μητέρα μας, το παιδί μας, για το σύντροφο μας, για ένα φίλο μας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι:

  • Είναι μια δική μας επιλογή. Εμείς έχουμε επιλέξει να αγαπάμε κάποιον συγκεκριμένο άνθρωπο.
  • Η αγάπη μεταξύ δύο ανθρώπων είναι κάτι που δημιουργείται όταν γνωρίσουμε τον άλλον καλά και σεβόμαστε αυτό που είναι, αποδεχόμαστε όλες τις πτυχές του, και τις θετικές και τις αρνητικές. Αποδεχόμαστε τους φόβους, τις αδυναμίες του, τις ανασφάλειες του και είμαστε εκεί κοντά του στις ελπίδες και στα όνειρα του. Οπότε είναι κάτι που χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια.
  • Το ίδιο όμως χρειάζεται να κάνουμε και για τον ίδιο μας τον εαυτό. Χρειάζεται να τον αγκαλιάσουμε. Να δούμε τους φόβους μας, τις ανασφάλειες μας, τα ελαττώματα μας, τη δική μας συμπεριφορά απέναντι στους άλλους, τις επιθυμίες μας, τις ανάγκες μας. Να τον αποδεχθούμε όπως είναι. Να του δώσουμε στοργή και όταν συμβεί κάτι να μην τον κρίνουμε αυστηρά αλλά να του συμπεριφερθούμε όπως θα φερόμασταν σε ένα μικρό παιδί που όταν έχει κάτι σκύβουμε τρυφερά προς το μέρος του και το ρωτάμε ‘’τι έχει’’.
  • Είμαστε οι σκέψεις μας και οι πεποιθήσεις μας.. Όταν πιστέψουμε ότι αξίζουμε να μας αγαπούν τότε θα εισπράξουμε αγάπη.

Μέσα από το να νοιώσουμε και να πάρουμε αγάπη μπορούμε να γιατρέψουμε και τις πιο βαθιές πληγές μέσα μας και να μας βοηθήσει να ανασυγκροτηθούμε.

Η αγάπη είναι δημιουργία και ζωή. Εχθρός της είναι το μίσος. Το μίσος καταστρέφει ότι η αγάπη δημιουργεί.

Είναι η όμορφη αίσθηση που νοιώθουμε όταν βοηθάμε κάποιον που μας χρειάζεται, όταν κάποιος μας κρατήσει το χέρι και μας προσφέρει μια ζεστή και σφικτή αγκαλιά.

Ας μην ξεχνάμε ότι όταν αγαπάμε αυτό θα μπορούσε να είναι κινητήρια δύναμη για εμάς στο να κάνουμε πολλά πράγματα. Όταν μας αγαπούν θα μπορούσε να μας δώσει κουράγιο για πολλές δυσκολίες που θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε στη ζωή μας, στην καθημερινότητα μας.

agapi

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Βουλτσίδου Κατερίνα