Πόσοι από εμάς δεν έχουμε πάρει λάθος αποφάσεις, κάναμε λάθος επιλογές, κάναμε λάθη σε σχέση με τα παιδιά μας, το σύντροφο μας, δικούς μας ανθρώπους επειδή μας είχε κατακλύσει το συναίσθημα;

Το συναίσθημα κατευθύνεται από τα βιώματα, τις εμπειρίες που είχαμε ως παιδιά και για αυτό μπορεί να κάνουμε λάθος επιλογές, να επαναλαμβάνουμε ένα οικείο πρότυπο, να κάνουμε τα ίδια λάθη που είχαμε μάθει ως παιδιά.

Όταν μας κατακλύζει το συναίσθημα δεν μπορούμε τα πράγματα να τα δούμε καθαρά, μπορεί να χάσουμε την επαφή με την αντικειμενική πραγματικότητα.

Ποτέ δεν είναι αργά αρκεί να μπορέσουμε να δούμε ποιες εμπειρίες και βιώματα μας κάνουνε εκείνη τη στιγμή να λειτουργούμε έτσι.

Να δούμε τη ζωή μας συναισθηματικά αποστασιοποιημένα με τα μάτια ενός  τρίτου.

Οι εμπειρίες μας  μπορεί να γίνουν διδάγματα για εμάς, ένας πολύτιμος οδηγός για τη μετέπειτα ζωή μας. Μπορεί να μας βοηθήσουν να ξεχωρίσουμε τι είναι σημαντικό για εμάς, τι ουσιαστικά χρειαζόμαστε και τι θα μας οδηγούσε πραγματικά στην ευτυχία.

Όταν μας συμβαίνουν δύσκολα πράγματα και επώδυνα, θα μπορούσε  να σταθεί αφορμή να επαναπροσδιορίσουμε τις προσδοκίες μας, τη ζωή μας, να αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά την πραγματικότητα γύρω μας.

Ανακαλύπτουμε περισσότερο τον εσωτερικό μας κόσμο.

Πολλές φορές ακόμα και εάν ‘’το κλαδί της ζωής μας ’’ λυγίσει και σπάσει μπορεί να σταθεί αφορμή ώστε να μπορέσουμε να συνειδητοποιήσουμε πώς έχουμε φτερά!

Μου αρέσουν τα όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον από την ιστορία του παρελθόντος – Thomas Jefferson.

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Βουλτσίδου Κατερίνα