Μπορούμε να παρομοιάσουμε τη ζωή μας με ένα βάζο.

Στη πορεία της ζωής μας πολλά πράγματα μπορεί να συμβούν και να το γεμίσουν..

Το άγχος της καθημερινότητας, η πίεση και οι απαιτήσεις που βάζουμε στον εαυτό μας, όταν έχουμε έντονο το ενοχικό κομμάτι, τα συναισθήματα θυμού και θλίψης που μπορεί να υπάρχουν μέσα μας, όταν είμαστε εγκλωβισμένοι στα πρέπει’’ σε σημείο να χάσουμε τα ‘’θέλω’’ μας, όταν εγκλωβιζόμαστε στον αρνητικό τρόπο σκέψης τότε όλα αυτά μπορούνε να γεμίσουνε το βάζο της ζωής μας.

Εάν ένα βάζο  το γεμίζουμε συνεχώς χωρίς να το αδειάζουμε τότε αυτό κάποια στιγμή θα ξεχειλίσει..

Όταν συμβεί αυτό μπορεί να αρχίζουμε να μην νοιώθουμε καλά με τον εαυτό μας, να υπάρχει μέσα μας μια διαρκή πίεση και δυσφορία που δεν θα μας αφήνει να ηρεμήσουμε. Επίσης να μας έρχονται σκέψεις που να νοιώθουμε ότι δεν μπορούμε να τις διώξουμε, να υπάρχει ένα μόνιμο συναίσθημα άγχους και ανησυχίας.  Σαν ένας μόνιμος κόμπος στο λαιμό μας.. Πιθανόν μπορεί να επηρεάσει και τη διάθεση μας και το πώς νοιώθουμε ή να μας οδηγήσει σε κατάθλιψη και απώλεια ενδιαφέροντος για την ζωή.

Τότε χρειάζεται να κοιτάξουμε το ‘’βάζο της ζωής μας’’ και να ψάξουμε τι το προκάλεσε να γεμίσει και να ξεχειλίσει.

Βλέποντας τι το έχει γεμίσει αυτό θα μας κάνει να βρούμε κομμάτια του εαυτού μας που μπορεί να έχουμε χάσει, να έρθουμε σε επαφή περισσότερο με τις ανάγκες μας, αυτά τα οποία πραγματικά μπορεί να θέλουμε, αυτά που θα μας κάνουν ευτυχισμένους ή αυτά που μπορεί να εμποδίζουν την ευτυχία μας. 

Μην αφήνεις να γεμίζει και να ξεχειλίζει το βάζο της ζωής σου αλλά βρες τη δύναμη να το αδειάσεις και να μην το αφήσεις ποτέ να ξεχειλίσει ξανά…

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Κατερίνα Βουλτσίδου