Μπορεί να προκαλέσουμε εμείς οι ίδιοι στη ζωή μας αυτά που δεν θέλουμε;

Όταν φοβόμαστε κάτι ότι μπορεί να συμβεί τότε μπορεί να αντιδρούμε με τέτοιο τρόπο που στο τέλος να το προκαλέσουμε στην πραγματικότητα. Να συμβεί αυτό που το ονομάζουμε ‘’αυτοεκπληρούμενη προφητεία’’..

Σαν να παγιδεύουμε και να αυτοσαμποτάρουμε τον ίδιο μας τον εαυτό.

Πίσω από κάθε αυτοεκπληρούμενη προφητεία υπάρχει το αίσθημα του φόβου. Του φόβου απόρριψης, αποτυχίας, μη αποδοχής, εγκατάλειψης.

Ο φόβος δημιουργεί αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα. Συμπεριφέρομαι σύμφωνα με αυτά που σκέφτομαι και νοιώθω, μη μπορώντας να δω κάτι άλλο. ΄Ώσπου στο τέλος γίνεται πραγματικότητα αυτό που φοβάμαι.

Επιπλέον οι ετικέτες και ταμπέλες που δίνουμε στον εαυτό μας, μας κάνουν να αντιδρούμε σύμφωνα με αυτές.

Συνήθως οι ρίζες του ξεκινούνε από την παιδική ηλικία.

Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα παιδάκι που οι γονείς του το θεωρούνε ότι δεν είναι τόσο έξυπνο και το συγκρίνουν με άλλα παιδιά, οπότε έχει ενσωματώσει αυτή την πεποίθηση μέσα του, με τη σειρά του όταν πηγαίνει στο σχολείο δεν θα προσπαθεί πολύ, θα κάνει ασυνείδητα πιο πολλές φορές λάθη. Στο τέλος οι γύρω του θα πιστέψουν αυτό που πιστεύει το ίδιο για τον εαυτό του ότι δηλαδή δεν είναι τόσο έξυπνο. Με τον τρόπο του θα αντιδράει έτσι ώστε θα επιβεβαιωθεί αυτό που πιστεύει το ίδιο για τον εαυτό του.

Πώς μπορώ να εμποδίσω να συμβεί;

Χρειάζεται να  κατανοήσουμε τον τρόπο που λειτουργεί η ‘’αυτοεκπληρούμενη προφητεία’’  ώστε να μην πέσουμε στην παγίδα της.

Στο να μην βάζουμε ‘’ταμπέλες’’ στον εαυτό μας και λειτουργούμε σύμφωνα με αυτές.

Επίσης βοηθητικό θα είναι να βλέπουμε μια κατάσταση που μας συμβαίνει συναισθηματικά αποστασιοποιημένα, σαν με τα μάτια ενός παρατηρητή για να μπορέσουμε να την δούμε και πιο καθαρά.

Μέσα από το να δουλέψουμε τους φόβους μας, τις ανασφάλειες μας αρχίζουμε να αποδυναμώνουμε την πιθανότητα να συμβούν στη ζωή μας.

Στο χέρι μας είναι να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τους φόβους μας και να αλλάξουμε το μέλλον μας..


Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Βουλτσίδου Κατερίνα