Πολλοί άνθρωποι γύρω μας μπορεί να αισθάνονται μία συνεχή αβεβαιότητα στο εάν οι ‘’σημαντικοί’’ άνθρωποι για αυτούς θα είναι κοντά τους  ή θα συμβεί κάτι και θα απομακρυνθούν.
Μπορεί να το νοιώθουν αυτό το για τον σύντροφο τους, για έναν φίλο τους ή για άλλα άτομα που συναναστρέφονται στη ζωή τους.
Μπορεί να πυροδοτηθεί πολύ εύκολα με μία αφορμή. Εάν ένας φίλος δεν απαντάει για μέρες στο τηλέφωνο, εάν ο σύντροφος σε μία περίοδο της ζωής του δεν δείξει την απαιτούμενη προσοχή. Αρχικά υπάρχει ένα αίσθημα πανικού και άγχους. Πιθανόν μετά θα έρθουν τα συναισθήματα της λύπης και του θυμού. Είναι συνεχώς σαν το άτομο που έχει έντονο το αίσθημα του αποχωρισμού να ψάχνει μία επιβεβαίωση ότι οι άνθρωποι γύρω του θα είναι κοντά του. Αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον ίδιο γιατί αυτή η ανασφάλεια υπάρχει μέσα στην καθημερινότητα του.
Είναι σαν να βρίσκεται σε μια διαρκή ετοιμότητα για πιθανά σημάδια εγκατάλειψης.
Είναι άτομα που είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στην απόρριψη.
Κάποιος μου είχε πει: ‘’Νοιώθω μία ανασφάλεια μην συμβεί κάτι και φύγουν από τη ζωή μου άνθρωποι  που αγαπώ. Αυτό είναι μέσα στην καθημερινότητα μου. Είναι σαν να περπατάω με τους ανθρώπους γύρω μου σε λεπτές γραμμές..’’
Εάν υπάρχει μέσα μας έντονα ο φόβος της εγκατάλειψης πιθανόν εάν κάνουμε αναδρομή στην παιδική μας ηλικία θα βρούμε σημάδια είτε φανερά είτε όχι που μας οδήγησαν στο να ζούμε τώρα  συνεχώς με την αμφιβολία για τους γύρω μας στο εάν θα είναι κοντά μας, δίπλα μας.
Πιθανόν μπορεί να μην υπήρχε ένα σταθερό δομημένο περιβάλλον που θα μπορούσαμε να εκφράσουμε όλα αυτά που νοιώθουμε χωρίς να υπήρχε ο φόβος της απόρριψης. Να αναπτύξουμε την εμπιστοσύνη μέσα μας για τον κόσμο.
Χρειάζεται όμως να βρούμε τις πηγές που το δημιούργησαν για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε. Αλλιώς όταν υπάρχει μέσα μας αυτός ο φόβος δεν υπάρχει ασφάλεια, γαλήνη, ηρεμία. Και όταν ζούμε καθημερινά με αυτό τον φόβο τότε μπορεί να γίνει για εμάς ένας εφιάλτης που θα μας φθείρει και ίσως να μπλοκάρει την ίδια μας τη ζωή..
 
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Βουλτσίδου Κατερίνα