Η συνήθεια πολλές φορές αποκαλείται ‘’δεύτερη φύση του ανθρώπου’’.
Πόσοι από εμάς δεν θα θέλαμε να αλλάξουμε πράγματα στη ζωή μας; Όμως αυτό που μας κρατάει πίσω είναι η δύναμη της συνήθειας.
Mπορεί να τη συναντάμε συχνά. Να έχουμε μια δουλειά που δεν μας αρέσει, φίλους που νοιώθουμε ότι θέλουμε να απομακρυνθούμε, μια σχέση που δεν μας καλύπτει. Και τι μας κρατάει σε όλα αυτά στο να μην κάνουμε κάτι για αυτό;
Δεν είναι εύκολο να αλλάξουμε μια συνήθεια. Ίσως μας προσφέρει την ασφάλεια του ‘’γνωστού δρόμου’’ που παρόλο που ξέρουμε ότι είναι ένας δρόμος που δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε μας είναι οικείος σε σχέση με το να διαλέξουμε  ‘’άγνωστο δρόμο’’.
Τα μικρά παιδιά έχουνε ανάγκη από ένα σταθερό περιβάλλον στο οποίο δεν συμβαίνουν πολλές αλλαγές για να νοιώσουν ασφάλεια. Αυτή η ανάγκη όμως υπάρχει και σε έναν ενήλικα.
Ακόμη και ο εγκέφαλος μας, οι νευρικές μας οδοί  ‘’συνηθίζουν ’’ μία κατάσταση και θέλουν τον δικό τους χρόνο για να συνηθίσουν μία άλλη. 
Χρειάζεται να κατανοήσουμε και να βρούμε μέσα μας ποια οφέλη μπορεί να αποκομίζουμε από μια συνήθεια που δεν θα θέλαμε να υπάρχει στη ζωή μας.
Ένα είναι σίγουρο ότι μας κρατάει πίσω.
Τα πάντα μπορεί να γίνουν συνήθεια στη ζωή μας και το χειρότερο είναι ότι μπορεί ακόμα και η δυστυχία.
Και όπως είπε ο Elbert Hubbard, Αμερικανός συγγραφέας ‘’Η ευτυχία είναι συνήθεια. Καλλιεργήστε την!’’.
Δεν είναι εύκολο, θέλει χρόνο, προσπάθεια και δική μας θέληση. Όμως το κέρδος που θα αποκομίσουμε θα είναι να ζούμε όμορφες στιγμές και να χαμογελάμε πραγματικά στη ζωή μας..
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Βουλτσίδου Κατερίνα