Πολλοί  από εμάς μπορεί να δυσκολευόμαστε  να πούμε ‘’όχι’’ στους γύρω μας.
 
Πώς μπορεί να εμφανίζεται; Να μας ζητάει κάτι ένας φίλος και να μας είναι δύσκολο να το αρνηθούμε. Να παίρνουμε μεγαλύτερο φόρτο εργασίας στη δουλειά. Να θέλουμε να μην πάμε στο ίδιο εστιατόριο που θέλει επανειλημμένα ο φίλος μας αλλά να νοιώθουμε ότι δεν γίνεται να του αρνηθούμε. Να επιθυμώ άλλα πράγματα και άλλα στο τέλος να κάνω.
 
Μου είχε πει κάποιος ‘’Κουράστηκα να μην μπορώ να είμαι ο εαυτός μου. Να τους ευχαριστώ όλους. Δεν έχω την δύναμη να αρνηθώ. Εκείνη τη στιγμή που μου ζητάει κάποιος κάτι και θέλω να του αρνηθώ είναι σαν να υπάρχει ένας κόμπος στο λαιμό και το στομάχι μου σφίγγεται.  Μου έχει τύχει να κάνω πράγματα που στην πραγματικότητα δεν ήθελα. Αυτό με γεμίζει μέσα μου με απογοήτευση και θυμό προς τον εαυτό μου. Είναι σαν να είναι ένας μεγάλος περιορισμός για μένα. Δεν μπορώ όμως να κάνω διαφορετικά’’.
 
Τι αλήθεια είναι αυτό που μας εμποδίζει να αρνηθούμε κάτι που στην πραγματικότητα δεν επιθυμούμε να κάνουμε; Οι λόγοι θα μπορούσανε να είναι πολλοί. Μπορεί μέσα μας να υπάρχει ο φόβος να μην το εκλάβει το άτομο που μας ζητάει κάτι και εμείς του αρνούμαστε ως απόρριψη και ως άμεση συνέπεια να  επηρέαζε την σχέση μας μαζί του. Ίσως είμαστε άνθρωποι που νοιώθουμε ότι θέλουμε να αποφεύγουμε τις εντάσεις και τις συγκρούσεις και νοιώθουμε ότι ένα ‘’όχι’’ δικό μας θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια ένταση.
 
Υπάρχει και η περίπτωση να έχουμε μάθει να λέμε  σε όλους ‘’ναι’’. Ίσως από τότε που ήμασταν μικροί μας είχαν κολλήσει την ετικέτα του καλού παιδιού που δεν πρέπει να μαλώνει, να κάνει φασαρία και να λέει ‘’όχι’’.
 
Τι συμβαίνει όμως όταν κάνουμε κάτι που στην πραγματικότητα δεν επιθυμούμε; Αυτό έχει αντίκτυπο σε εμάς τους ίδιους. Οι συνέπειες είναι να επηρεάζεται η αυτοεκτίμηση μας , να υπάρχει σύγκρουση με τον ίδιο μας τον εαυτό . Μπορεί μέσα μας να αισθανόμαστε θυμό και αδικία.
 
Χρειάζεται να βρούμε τις αιτίες που κάνει να είναι τόσο δύσκολο να αρνηθούμε κάτι, να τις κατανοήσουμε γιατί δημιουργήθηκαν και να προσπαθήσουμε να τις αποδυναμώσουμε.

Να γίνουμε πιο διεκδικητικοί και να θέτουμε τα δικά μας όρια.
 
Το μόνο σίγουρο είναι λέγοντας συνέχεια ‘’ναι’’ στους άλλους στο τέλος λέμε ‘’όχι’’ στον ίδιο μας τον εαυτό..
 
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Βουλτσίδου Κατερίνα