Πόσοι άνθρωποι δεν είναι ευχαριστημένοι από τη ζωή τους; Θα ήθελαν ως δια μαγείας να αλλάζανε πράγματα, εγκλωβίζονται από τα ‘’πρέπει’’, χάνουν στη πορεία της ζωή τους τα ‘’θέλω’’ τους. Έχουνε απογοητευτεί, έχουν ανθρώπους κοντά τους που τους ελέγχουν αλλά δεν κάνουν κάτι για αυτό.
 
Περιμένουν κάτι μαγικά ότι θα αλλάξει που όμως αυτό ποτέ δεν έρχεται..
 
Αισθάνονται απογοήτευση, θυμό, πικρία.
 
Δεν γίνεται να επέλθει κάποια αλλαγή στη ζωή μας εάν εμείς δεν είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την ζωή μας.
 
Εάν δεν είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αλλαγές.
 
Τι μπορεί να μας κρατάει δέσμιους;
 
Πιθανόν ο φόβος, ο φόβος του παρελθόντος, για το άγνωστο, για το μη οικείο,  για την αλλαγή.
 
Μπορεί το οικείο να είναι ο γνωστός δρόμος για εμάς, ο δρόμος που μας έμαθαν, που χάραξαν οι άλλοι για εμάς αλλά ο καινούριος δρόμος είναι αυτός που εμείς διανύουμε με βάση τα δικά μας ‘’θέλω’’ και τις δικές μας ανάγκες.
 
Τελικά η αλλαγή είναι αυτή που θα μας φέρει την ηρεμία, την ψυχική γαλήνη μέσα μας γιατί θα είναι μία αλλαγή που εμείς θα θέλουμε, που εμείς θα φέρουμε.
 
Σε αυτό βοηθάει η θεραπεία. Δεν είναι εύκολο, πολλές φορές στο δρόμο υπάρχουν πολλά εμπόδια τα οποία δημιουργεί το παρελθόν, οι φόβοι μας, τα βιώματα μας, όμως το κέρδος θα είναι ότι στο τέλος θα κερδίσουμε τη ζωή μας και θα είναι η δική μας ζωή γιατί θα είναι το δημιούργημα μας, θα την φτιάξουμε όπως θέλουμε.
 
Χρειάζεται να αναρωτηθούμε εάν τελικά αξίζει ‘’η αλλαγή’’ ή χρειάζεται να επιμείνουμε στην αρχική μας άποψη ότι ‘’ο λόγος που δεν ζούμε καλά βρίσκεται έξω από μας τους ίδιους’’ .
 
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Βουλτσίδου Κατερίνα