Ψυχοσωματικά..

Τα ψυχοσωματικά όταν αρχίζουν να γίνονται ‘’μέρος’’ της ζωής μας..

Το άγχος, η πίεση χρειάζεται να εκτονώνονται με ένα ομαλό και υγιή τρόπο για εμάς αλλιώς η δίοδο του άγχους μπορεί να περάσει μέσα από το σώμα μας και το άγχος και όλα αυτά που νοιώθουμε μέσα μας σωματοποιούνται..

Σημάδια όπως δύσπνοια, ταχυκαρδία, ζαλάδες, ημικρανίες , διάφοροι πόνοι στην πλάτη, στην κοιλιά, στο στήθος, έντονη κόπωση, δερματικά προβλήματα είναι μερικά μόνο από αυτά που μπορεί να εμφανιστούν και να μας προειδοποιούν ότι χρειάζεται να κοιτάξουμε τον εσωτερικό μας κόσμο και να επικεντρωθούμε στο μέσα μας.

Στην αρχή όταν πρωτοεμφανίζονται τα ψυχοσωματικά συμπτώματα η πρώτη σκέψη που μπορεί να μας έρχεται στο μυαλό είναι ότι μπορεί ‘’να έχουμε κάτι’’. Και έτσι να μας έρχονται σκέψεις όπως ‘’τι μου συμβαίνει;’’, ‘’γιατί με πιάνουν ζαλάδες και ιδρώνουν τα χέρια μου;’’, ‘’μήπως έχω κάποιο πρόβλημα με την καρδιά μου;’’, ‘’κάθε μέρα νοιώθω δύσπνοια, αυτό μάλλον σημαίνει ότι  κάτι έχω’’, ‘’μήπως όντως κάτι έχω και οι γιατροί δεν μπορούν να το βρούνε;’’, ‘’στο παρελθόν γιατί ένοιωθα καλά;’’

Τα σωματικά αυτά συμπτώματα ακόμα και εάν πάρουμε μετά διαβεβαίωση από τους γιατρούς ότι δεν μας συμβαίνει κάτι οργανικό το μόνο σίγουρο είναι ότι μας κάνουν να αισθανόμαστε άσχημα, μας δημιουργούν ανασφάλεια και στέκονται εμπόδιο στην καθημερινή μας ζωή.

Μπορεί να μας κάνει να αναρωτιόμαστε γιατί να συμβεί τώρα.

Ερωτήματα πολλά μπορεί να υπάρχουν μέσα μας. ‘’Γιατί παλιά δεν αντιδρούσα έτσι;’’. ‘’ Τι τα έκανε να εμφανιστούν τώρα, την συγκεκριμένη στιγμή;’’.  Ίσως και να υπάρχει κάποιο γεγονός που το πυροδότησε μπορεί όμως και όχι. Όμως τις περισσότερες φορές και να υπάρχει κάποιο γεγονός αυτό είναι η αφορμή και όχι η αιτία.

Μπορούμε να παρομοιάσουμε τη ζωή μας με ένα βάζο.

Εάν ένα βάζο το γεμίζουμε συνεχώς χωρίς να το αδειάζουμε τότε αυτό κάποια στιγμή θα ξεχειλίσει..

Τι μπορεί άραγε να γεμίζει το ‘’βάζο της ζωής μας;’’ Ποιες θα μπορούσανε να είναι οι αιτίες;

Το άγχος της καθημερινότητας, το να ασχολούμαστε με πολλά πράγματα ταυτόχρονα, η πίεση και οι απαιτήσεις που βάζουμε στον εαυτό μας, ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τον χρόνο στην ζωή μας θα μπορούσανε να παίξουν ρόλο.

Επιπλέον η δυσκολία έκφρασης, διαχείρισης, εκτόνωσης συναισθημάτων που μπορεί να έχουμε μέσα μας όπως των συναισθημάτων του θυμού, της θλίψης. Η απουσία χαράς και θετικών συναισθημάτων στη ζωή μας θα μπορούσε να επηρεάσει.

Όταν στη ζωή μας έχουμε μάθει να είμαστε υποχωρητική σε σημείο να μην οριοθετούμε, διεκδικούμε και εκφράζουμε αυτά που πραγματικά θέλουμε. Υπάρχει περίπτωση να είμαστε εγκλωβισμένοι στα πρέπει’’ σε σημείο να χάσαμε ή και να μην βρήκαμε πραγματικά ποτέ τα ‘’θέλω’’ μας.

Η δυσκολία στο να απεγκλωβιστούμε από έναν αρνητικό τρόπο σκέψης τότε αυτές θα μπορούσανε να είναι κάποιες αιτίες που θα γέμιζαν το βάζο της ζωής μας.

Σίγουρα σημαντικό ρόλο παίζει όταν στη ζωή μας δεν έχουμε μάθει αποτελεσματικούς και επαρκείς τρόπους και μηχανισμούς στο να διαχειριζόμαστε το άγχος και την πίεση.

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα είναι προειδοποιητικά σημάδια  ότι χρειάζεται να φροντίσουμε πραγματικά τον εαυτό μας..


Κοιτάζοντας το μέσα μας εμείς θα είμαστε διαφορετικοί και δεν θα αφήσουμε ‘’το βάζο της ζωής μας ’’ να ξεχειλίσει ξανά διότι όποιες καταστάσεις και να βιώνουμε μελλοντικά θα έχουμε τον τρόπο να τις διαχειριζόμαστε με διαφορετικό πλέον τρόπο..

Είναι το κλειδί που θα μας βοηθήσει να δώσουμε στο σώμα μας αυτό που χρειάζεται για να λειτουργήσει ξανά.

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Βουλτσίδου  Κατερίνα